תפקידיו של הכולסטרול :
למרות שלכולסטרול יש מוניטין רע כאחראי למחלות רבות אשר גובות את חייהם של מיליוני אנשים מדי שנה הוא גם מרכיב חיוני בקיומו של עולם החי!
כולסטרול הינו מרכיב בייצורם של הורמונים רבים אשר מגדירים:
- מין.
- קובעים את קצב חילוף החומרים.
- מאפשרים למערכת העצבים להתקיים ולתפקד.
- כולסטרול קיים רק במוצרים מן החי כגון בשר, מוצרי חלב, חלמון ביצה, עוף ודגים.
- עולם הצומח (ירקות, פירות, גרעינים, דגנים וקטניות) אינו מייצר ומכיל כולסטרול שכן לצומח אין הורומונים ומערכת עצבים או מערכת אנדוקרינית מורכבת.
- גם ללא אכילת מזון מן החי הכבד מסוגל לייצר כולסטרול.
- גם אצל אלו אשר אינם צורכים מוצרים מן החי (טבעוניים) גופם מייצר כולסטרול. (קראו עוד על "צמחונות ופיתוח גוף")
כיצד להפחית את רמות הכולסטרול בדם?
- צמצום אכילת מזונות מן החי – בעיקר אצל אנשים אשר להם היסטוריה משפחתית של עודף שומנים בדם.בחרו דיאטה אשר דלה בשומן רווי וכולסטרול וכמות בינונית של שומן באופן כללי.השומן הינו מקור אנרגיה לפעילות גופנית ולחומצות שומן חיוניות ועוזר בספיגתם של ויטמינים מסיסים בשומן – A,D,E,K וקרוטנואידים.אתם צריכים שומן במזון שהינכם אוכלים רק בחרו אותו בהיגיון.שומן רווי מעלה את היסכון למחלות לב קורונריות ע"י העלאת רמות הכולסטרול לעומת שומן לא רווי(שמן ירקות) אינו מעלה את רמות הכולסטרול.
- צמצום צריכת הקלוריות היומית – עודף קלוריות מוביל להשמנה המעודדת ייצור כולסטרול.אכילת מזונות בעלי אחוז שומן גבוה גורמים לצריכה קלורית גבוהה ולהשמנה.צמצום מזונות בעלי רמות שומן גבוהות ובייחוד בעלי אחוז שומן רווי גבוה ישמור על רמות כולסטרול נמוכות.
- שמרו את צריכת הקלוריות משומן רווי עד 10 אחוז מסך הקלוריות היומי (קחו בחשבון שגרם שומן = 9 קלוריות, גרם פחמימה /חלבון = 4 קלוריות). וצריכת קלוריות מכל סוגי השומן כעד 30 אחוז מסך הקלוריות היומי.
- שמרו את צריכת הכולסטרול מהמזון כעד 300 מ"ג ביום.
- השתמשו בטבלאות ערכים תזונתיים על מנת לעקוב אחרי מרכיבי השומן,כולסטרול במזונות אותם אתם אוכלים.
- הגדילו את ההוצאה הקלורית שלכם ע"י פעילות גופנית ואימון כושר.פעילויות יום-יומיות במסגרת הבית או העבודה לא תמיד יספיקו כדי לשרוף מספיק קלוריות.
- תרופות מרשם להורדת כולסטרול ניתנות כאשר דיאטה ופעילות גופנית לא מספיקים.תרופות חייבות להיות משולבות עם פעילות גופנית על מנת להיות אפקטיביות.התרופות משפיעות על ייצור הכולסטרול ע"י הכבד לעומת הפעילות הגופנית שמשפיעה על תוצרי הלוואי של התהליך ועל המצע / בסיס לייצור כולסטרול נוסף.